Gepubliceerd op 16/12/2020 in categorie Code 95, Wijziging in wetgeving

OPLEIDINGEN ADR TELLEN OOK MEE VOOR CODE 95!

Goed nieuws voor de chauffeurs die gevaarlijke goederen vervoeren en daarvoor de nodige opleidingen ADR moeten volgen.
Sinds 22/8/2020 tellen die opleidingen ADR ook mee voor de opleidingen code 95. De uren opleiding ADR kunnen vanaf die datum in rekening worden gebracht voor 7 of maximaal 14 kredietpunten.
We zetten alles hieronder even voor jou op een rijtje.

CODE 95 ALGEMEEN

Om de basiskwalificatie vakbekwaamheid bovenop het rijbewijs C te behalen, de zogenaamde code 95, moeten chauffeurs sinds 9/9/2009 een examen afleggen.
Om deze basiskwalificatie te behouden, moeten ze om de vijf jaar 35 uur nascholing volgen bij een erkend opleidingscentrum zoals Transport Academy.
Bijkomende voorwaarden zijn: minstens 1 module uit ieder thema volgen (er zijn er drie) en minstens 1 module met 3 uur achter het stuur (zoals de opleiding Eco-driving).
Bovendien moeten er 5 verschillende modules gevolgd worden. Voor specifieke activiteiten gelden er vrijstellingen voor de vakbekwaamheid.

ADR

Bestuurders die gevaarlijke stoffen vervoeren, moeten over een ADR-certificaat beschikken. Zij kunnen dit behalen door het volgen van een basisopleiding en door te slagen in een examen.
Ook zij zijn verplicht om per periode van 5 jaar bijscholingen te volgen om hun kennis actueel te houden. Aansluitend op die bijscholingen dienen zij opnieuw een examen af te leggen.
Vrachtwagenchauffeurs die ADR goederen vervoeren, dienden de voorbije jaren dus zowel te voldoen aan de ADR reglementering, als aan de nascholingsplicht voor de code 95.

 

WIJZIGING SINDS 22/8/2020: OPLEIDINGEN ADR TELLEN MEE VOOR CODE 95

Vanaf 22 augustus 2020 tellen de opleidingen ADR mee voor code 95, voor maximaal 14 kredietpunten. Deze kredietpunten zullen geregistreerd worden binnen thema 2

Bij Transport Academy telt elke ADR opleiding in open aanbod mee voor 14 kredietpunten. Door de bijscholing colli te organiseren op 2,5 dagen telt deze ook mee voor 14 punten. Dat is mooi meegenomen.

Bekijk hier de geplande ADR opleidingen: